Erzurum dan Avrupa ya Mikroçip Dadaşlar Atakta…
Coğrafi şartlar yüzünden yatırım çekmekte zorlanan Doğu Anadolu Bölgesi`nde umutları yeşerten bir adım atılıyor.
Erzurum`da yüksek teknoloji ürünü mikroçiplerin üretileceği tesisin temeli nisan ya da mayısta atılacak. 2008`de çarkları dönmeye başlayacak fabrikada imal edilecek teknolojik parçalar Avrupa`ya ihraç edilecek.
Mikroçipler, oyuncaklardan bilgisayarlara kadar geniş bir alanda kullanılabiliyor. Yatırıma imza atan United Electronics Şirketi`nin sahibi İbrahim Aksu, 303 milyon yeni lira bütçeli projeyi bir İngiliz firmasıyla ortaklaşa yapacaklarını söyledi. Tesiste ilk başta 130 kişi istihdam edilecek. Çalışan sayısının 5 yıl içinde bin 500`e kadar artırılması hedefleniyor. Söz konusu yatırım, sektörde de heyecanla karşılandı. Türk Elektronik Sanayiciler Derneği`nden Enver İbeli, “Bu haber bizi çok heyecanlandırdı. Tasarımı ve üretimi özel olan bu ürünleri Intel gibi dev cirolu şirketler kullanıyor. Dolayısıyla böyle yüksek teknoloji bir ürüne yatırım için Erzurum`un tercih edilmesi mutluluk verici.” değerlendirmesinde bulundu.
Mikroçip üretimi, başta Amerika ve Japonya olmak üzere aralarında Türkiye`nin de bulunduğu 15 ülkede gerçekleştiriliyor. Binlerce bilgiyi içinde barındıran minik elektronik bilgi deposu olarak tanımlanan ürünler, Türkiye`de TÜBİTAK tarafından 2004`ten bu yana imal ediliyor. Söz konusu üretim pahalı olduğu için yüksek maliyet gerektiriyor. “Erzurumlu olmamız ve Başbakan`ımızın teşviki, bu yatırımı Erzurum`a yapmamızda büyük etken oldu.” diyen Aksu, yatırımı gündeme getirdiklerinde Başbakan Tayyip Erdoğan ve AK Parti Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt`tan büyük ilgi ve destek gördüklerini ifade etti. Fabrikanın yer tahsisinin yapıldığını, Organize Sanayi Bölgesi yanında bulunan, Sağlık Donatım`a ait depo tesisini değerlendirecekleri bilgisini veren İbrahim Aksu, bu yaz üretime başlamayı planladıklarını; ancak bazı bürokratik işlemler yüzünden bu hedefi gerçekleştiremediklerini kaydetti. Aksu, “Bizim planımız önümüzdeki yaz aylarında üretime geçmekti. Ancak olmadı. Bazı bürokratik işlemler uzayınca, fabrikanın faaliyete geçmesi önümüzdeki yıla sarktı. Nisan-mayıs aylarında inşaata başlayacağız. Üretimimizin tamamını Avrupa pazarına sunacağız. Satış yaptığımız firmalar arasında IBM gibi büyük isimler yer alıyor. Artık, fabrikayı bir an önce faaliyete geçirmek tek hedefimiz. Bölge ekonomisinin de yatırımımızla birlikte canlanacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
United Electronics`in Atatürk Üniversitesi kampüsündeki Ata Teknokent`te de yüzde 3 ortaklığı bulunuyor. Önümüzdeki haziran ayında devreye girmesi beklenen Ata Teknokent`te mikro-nano çip, medikal sistemler, biyoteknoloji, süper iletkenler, enerji, yazılım ve tarım ürünleri üretimi yapılacak. Avrupa`da teknolojik cihazların pazarlamasını yaptıklarını belirten Aksu, projelerinin uzun vadeli hedefleri arasında bilgisayar ve medikal cihazların üretimini gerçekleştirmek olduğunu da vurguladı. Medikal cihazlarda Türkiye`de üretimin bulunmadığını belirten Aksu, 5 yıl içerisinde bu düşüncelerini hayata geçirmek istediklerini dile getirdi. “Bölgemizde istihdama yönelik yatırım yapmak isteyen herkese yardıma hazırız.” diyen AK Parti Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt ise Erzurum`un Doğu Anadolu Bölgesi`nin sağlık merkezi haline geldiğini kaydetti. Gülyurt, özellikle şirketin uzun vadede yapmayı planladığı medikal cihazlar üretiminin, bu anlamda büyük önem taşıdığını ifade etti.
Yorum Yapın:
Yorumlarınızda resiminizin gözükmesi için, gravatar a abone olun!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.