Domain Nedir ? (Alan Adı Nedir? )

Domain yani Alan Adı, en kısa tabiriyle sitenizin internetteki adresidir.Bu adrese İnternet protokol numarası verilir. Buna IP Adres (İnternet Protokol adres) denilmektedir. İnternetteki her bilgisayarın bir IP adresi vardır.Domain bu numaranın sadece bir görüntüsüdür. Yani Siz browserinizin adres çubuğuna IP numaralarını yazmak yerine O IP numaralarının kodlandığı domainler i yazarak istediğiniz siteye ulaşırsınız. Domain bu anlamda hafızada kalması zor olan IP numaralarının daha kolay kullanımını sağlar. Kısaca özetlemek gerekirse domain IP adreslerinin harfler şeklinde kodlanmasıdır.Alan adınızın uygun, kolay ve hatırlanabilir olması önemlidir. Diğer bir bilgisayarla bağlantı kurabilmek için ip adresi tanımlanır ve bu tanımlama ile Host dediğimiz sunuculara bağlantı sağlanır.Dolayısıyla sadece domain kendi başına internette hiç bir fonksiyonu olmayan bir ip numarasının görüntüsüdür.Hiç bir fonksiyonu yoktur derken önemsiz olarak algılamayın bir hosta bağlantı kurmasanız bile bir an önce internetteki adresinizi almanızı öneririm.Nitekim günümüzde bir çok firma kendi ismini zamanında tescil ettirmediği için yüksek meblağlar ödeyerek internetteki isimlerini almak zorunda kalabiliyorlar.Bir nevi domainler internetteki arsanızdır da denebilir.Dikkatinizi çekerim arsanızı zamnında alın çünkü artık domainler karabosada :) teşbihte hata olmaz derler ama durum gerçekten böyle bir an önce adınızın,işyerinizin,firmanızın internetteki kimliğini almanızı şiddetle tavsiye ederim.Domainler internette kullanılabilir olmak için Host’lara muhtaçlardır.Domainle Host çok iyi kankadır ayrılmaz bir bütün olarakta görülebilir.Host (Hosting) hakkında daha detaylı bilgi için sitemizden yeni başlayanlar kategorisine bakınız.

Domainler genel olarak iki ana gruba ayrılırlar:
1. Uluslar arası domainler:

Bu tip domainler ABD’den ICAAN konsorsiyumuna kayıtlı firmalardan alınır. Bu domainler de ilk başvuran alır kuralı geçerlidir. Bu ne demektir? Bu şu demektir. Size veya firmanıza uygun bir domaini sizden önce herhangi birisi başvurmamışsa üzerinize kayıt edebilirsiniz. Şayet alınmışsa; ya alan kişi ile irtibat kurup yüksek meblağlar ödeme durumunda kalırsınız yada farklı bir isimde yeni bir domain alırsınız. Bu domainlerin diğer bir özelliği de kayıt sırasında herhangi bir belge istenmemesidir. Bundan dolayı günlük hayatta kullandığımız kelimelerden, şehir ve bölge adlarına, sektörel terimlerden, ünlülerin adlarına kadar her şey domain olarak kaydedilmektedir. Neden kaydediliyor diye aklınıza bir soru geldiyse cevabı şu; bütün bu domainler ilerde lazım olur düşüncesi yüzünden kaydedilmektedir. Yani ilerde çok para eder düşüncesi ile.Bu nedenle bir çok domain parking üsülü ile adeta yastık altına atılmakta :) Uluslar arası domainler uzantılarına göre de sınıflandırılır; en çok bilinen uzantılar .com,.net, ve organizasyonlar için .org’dur.Bunu yanında .info, .name, .tv gibi yüzlerce domain uzantısı mevcut.

2. Coğrafi veya yerli domainler:

Bu domainler de uluslar arası domainler gibi aynı uzantılara sahiptir. Aralarında ki farka gelince. Bu domainler de tescil edildikleri ülkenin internet takısı domainin sonuna gelir. Örneğin domaini Türkiye’den almışsanız domainin sonuna Türkiye’nin internetteki uzantısı .tr eklenir. Bu domainlerin tescil işlemlerini Türkiye’de ODTÜ yürütmektedir. Yerli domainlerde ilk başvuran alır kuralı geçerli değildir. Ayrıca ODTÜ kendisine verilen yetkiyle com.tr, k12.tr ve gen.tr uzantılarında domainde tescil etmektedir.Bu bölümdeki domainlerin bir çoğunun tescil işleminde tescil firmaları sizlerden belge istemek konumundadırlar.

Domain Tescil Ettirmek İçin Buraya Tıklayınız!

[ Devamını oku » ]

Ücretsiz Linux Dağıtımı Bedava Adresinize Teslim Ubuntu,Kubuntu,Edubuntu + Download İndir

Tahsin Teknoloji Haberleri Yorum yok 11 Ekim 2008

Ubuntu,Kubuntu,Edubuntu Ücretsiz Linux Dağıtımı Kapınıza Geldi Hem De Bedava Türkçe Dil Versiyonu  Mevcut.

Ubuntu/kubuntu/Edubuntu dağılımlarını indirmekle uğraşmak istemiyosanız.
Evinize postalıyolar hemde ücretsiz.Üye olup adres vermeniz yeterli.

* https://launchpad.net/+login?origin=shipit-ubuntu bu linkten üye olun.

* https://shipit.ubuntu.com/login bu linkten Ubuntu cd sipariş edebilirsiniz.

* https://shipit.kubuntu.org/login bu linkten Kbuntu cd sipariş edebilirsiniz.

* https://shipit.edubuntu.org/login bu linkten Edubuntu cd sipariş edebilirsiniz.

Sipariş verdiğiniz yerde 1 veya 2 cd isteyebiliyorsunuz. Eğer iyi bi sebebiniz varsa “special request” seçeneğine tıklayarak istediğiniz sayıda sipariş verebilirsiniz.(10 dan fazla isteyenlere çok geç geliyormuş veya gelmiyormuş bilginize.)

Yalebi yaptıktan sonra sayfanın sonundaki “request more cd’s” e tıklamanız yeterli. cdler 4 ile 6 hafta arasında bi sürede elinizde olacak.
Arkadaşlar CD ler kesin geliyor şüpheniz olmasın.
milyonlarca dolar harciyorlar ms’in tekelini yıkmak insanları unix sistemle tanıştırmak için, “özgür yazılım” Türkiyenin de desteklediği Pardus Sürümü Mevcut Sizlerde Unix Sisitemlerle Tanışın derim.

Eğer Bu Sürümleri Direk Bilgisayarınıza indirmek isterseniz:
Türkiye Linux Kullanıcıları Derneği Ftp Arşivinden
Download URL: Türkçe Destekli Ubuntu-8.04.1 İndirmek için Tıklayın (Download)
Ubuntu Edition: Ubuntu 8.04.1 desktop
Computer Platform: i386
Download Location: http://ftp.linux.org.tr/ubuntu-releases/

veya
İstanbul Teknik Üniversitesi Ftp Arşivinden Hızlı Bir Şekilde İndirebilirsiniz.
Download URL: http://ftp.itu.edu.tr/Mirror/Ubuntu/hardy/ubuntu-8.04.1-desktop-i386.iso
Ubuntu Edition: Ubuntu 8.04.1 desktop
Computer Platform: i386
Download Location: http://ftp.itu.edu.tr/Mirror/Ubuntu/

ISO  Cd kalıbı şeklindedir indirince cd ye çekmeniz gerekiyor…

[ Devamını oku » ]

Erzurum dan Avrupa ya Mikroçip Dadaşlar Atakta…

Tahsin Teknoloji Haberleri Yorum yok 11 Ekim 2008

Coğrafi şartlar yüzünden yatırım çekmekte zorlanan Doğu Anadolu Bölgesi`nde umutları yeşerten bir adım atılıyor.

Erzurum`da yüksek teknoloji ürünü mikroçiplerin üretileceği tesisin temeli nisan ya da mayısta atılacak. 2008`de çarkları dönmeye başlayacak fabrikada imal edilecek teknolojik parçalar Avrupa`ya ihraç edilecek.

Mikroçipler, oyuncaklardan bilgisayarlara kadar geniş bir alanda kullanılabiliyor. Yatırıma imza atan United Electronics Şirketi`nin sahibi İbrahim Aksu, 303 milyon yeni lira bütçeli projeyi bir İngiliz firmasıyla ortaklaşa yapacaklarını söyledi. Tesiste ilk başta 130 kişi istihdam edilecek. Çalışan sayısının 5 yıl içinde bin 500`e kadar artırılması hedefleniyor. Söz konusu yatırım, sektörde de heyecanla karşılandı. Türk Elektronik Sanayiciler Derneği`nden Enver İbeli, “Bu haber bizi çok heyecanlandırdı. Tasarımı ve üretimi özel olan bu ürünleri Intel gibi dev cirolu şirketler kullanıyor. Dolayısıyla böyle yüksek teknoloji bir ürüne yatırım için Erzurum`un tercih edilmesi mutluluk verici.” değerlendirmesinde bulundu.

Mikroçip üretimi, başta Amerika ve Japonya olmak üzere aralarında Türkiye`nin de bulunduğu 15 ülkede gerçekleştiriliyor. Binlerce bilgiyi içinde barındıran minik elektronik bilgi deposu olarak tanımlanan ürünler, Türkiye`de TÜBİTAK tarafından 2004`ten bu yana imal ediliyor. Söz konusu üretim pahalı olduğu için yüksek maliyet gerektiriyor. “Erzurumlu olmamız ve Başbakan`ımızın teşviki, bu yatırımı Erzurum`a yapmamızda büyük etken oldu.” diyen Aksu, yatırımı gündeme getirdiklerinde Başbakan Tayyip Erdoğan ve AK Parti Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt`tan büyük ilgi ve destek gördüklerini ifade etti. Fabrikanın yer tahsisinin yapıldığını, Organize Sanayi Bölgesi yanında bulunan, Sağlık Donatım`a ait depo tesisini değerlendirecekleri bilgisini veren İbrahim Aksu, bu yaz üretime başlamayı planladıklarını; ancak bazı bürokratik işlemler yüzünden bu hedefi gerçekleştiremediklerini kaydetti. Aksu, “Bizim planımız önümüzdeki yaz aylarında üretime geçmekti. Ancak olmadı. Bazı bürokratik işlemler uzayınca, fabrikanın faaliyete geçmesi önümüzdeki yıla sarktı. Nisan-mayıs aylarında inşaata başlayacağız. Üretimimizin tamamını Avrupa pazarına sunacağız. Satış yaptığımız firmalar arasında IBM gibi büyük isimler yer alıyor. Artık, fabrikayı bir an önce faaliyete geçirmek tek hedefimiz. Bölge ekonomisinin de yatırımımızla birlikte canlanacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

United Electronics`in Atatürk Üniversitesi kampüsündeki Ata Teknokent`te de yüzde 3 ortaklığı bulunuyor. Önümüzdeki haziran ayında devreye girmesi beklenen Ata Teknokent`te mikro-nano çip, medikal sistemler, biyoteknoloji, süper iletkenler, enerji, yazılım ve tarım ürünleri üretimi yapılacak. Avrupa`da teknolojik cihazların pazarlamasını yaptıklarını belirten Aksu, projelerinin uzun vadeli hedefleri arasında bilgisayar ve medikal cihazların üretimini gerçekleştirmek olduğunu da vurguladı. Medikal cihazlarda Türkiye`de üretimin bulunmadığını belirten Aksu, 5 yıl içerisinde bu düşüncelerini hayata geçirmek istediklerini dile getirdi. “Bölgemizde istihdama yönelik yatırım yapmak isteyen herkese yardıma hazırız.” diyen AK Parti Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt ise Erzurum`un Doğu Anadolu Bölgesi`nin sağlık merkezi haline geldiğini kaydetti. Gülyurt, özellikle şirketin uzun vadede yapmayı planladığı medikal cihazlar üretiminin, bu anlamda büyük önem taşıdığını ifade etti.

[ Devamını oku » ]